Zonne-energie terwijl het regent!

Deel dit artikel

Regendruppels op zonnepanelen bij het Baldock Solar Highway project. Foto: Oregon Department of Transportation

Wetenschappers zijn zonnepanelen aan het ontwikkelen die elektriciteit opwekken terwijl het regent. Zo kan de efficiëntie van zonnepanelen vergroot worden.

Normaal gesproken is regen alleen nuttig voor zonnepanelen om ze schoon te houden. Maar door het gebruik van grafeen kan er zelfs elektriciteit uit regendruppels gehaald kunnen worden. Grafeen heeft een aantal bijzondere eigenschappen, het is veel sterker dan staal, flexibel, transparant en het belangrijkste is dat het een goede thermische en elektrische geleider is.

Regendruppels bestaat niet alleen uit water, maar ook uit zouten die kunnen opsplitsen in positieve en negatieve ionen door een simpele chemische reactie waarmee elektriciteit opgewekt kan worden. In eerste tests is er getest met een gemodificeerd zonnepaneel, waarbij de toplaag bestaat uit grafeen en een laag indium tin oxide. Om regenwater te simuleren is er licht gezouten water gebruikt. De efficiëntie van het zonnepaneel was ongeveer 6,5% en er werden enkele honderden microvolts opgewekt uit het ‘regenwater’.

Er zal nog verder onderzocht moeten worden hoe de verschillende ionen die in regenwater zit omgezet kunnen worden naar elektriciteit.

 


Deel dit artikel

Geef een reactie