De geboorte van een moestuin

Deel dit artikel

Welkom bij Green The Future. Deze website is een persoonlijke blog over mijn (moes)tuin, met tips en idee├źn om de wereld groener te maken, de biodiversiteit in stand te houden en hopelijk de aarde af te koelen.

Over mezelf

In het dagelijks leven werk ik in het theater als technicus, waar ik het heel erg naar mijn zin heb. Een groot voordeel is ook dat ik overdag tijd heb om in de tuin bezig te zijn.

Het begin

Sinds november woon ik samen met mijn vriendin in Sassenheim waar we een tuintje op het zuid-westen hebben. We waren er zelf al snel achter dat we de tuin gingen aanpakken en het idee voor een moestuin begon bij mij te ontstaan.

De tuin, in de oude situatie
De tuin zoals wij het hadden overgenomen

De tuin was wel een ‘evergreen’ tuin, het hele jaar door is het groen. Maar dat is niet wat ik wil. Ik wil bloemen, mooie struiken, groentes en kruiden. Dus weg met de buxus en de klimop!

Zonder buxus blijk je ineens ruimte te hebben
Zonder buxus blijk je ineens ruimte te hebben

Goed, de tuin is leeg. Tijd om aan de slag te gaan! Maar wat is precies het plan? Het wordt een variatie op de vierkante meter tuin, ofwel een square foot garden. Ik ga twee bakken maken, van ongeveer 180cm lang, 90cm breed en 42cm hoog. Aan de randen van de bakken komt worteldoek, zodat de wortels er niet doorheen kunnen groeien, maar het water wel weg kan als het moet. Er zit geen worteldoek op de bodem omdat ik hoop dat de aarde die ik toevoeg onderdeel gaat worden van de natuurlijk ondergrond. Door de hoge laag grond is de kans hopelijk ook klein dat er onkruid omhoog gaat groeien.

De eerste moestuin bak is bijna klaar
De eerste moestuinbak is bijna klaar!

Na het maken van beide bakken en het aanbrengen van worteldoek is het tijd om de bakken te vullen. In beide bakken zit ongeveer een kuub aarde. De bovenste laag is een moestuinmix, met genoeg voedingsstoffen zodat de planten goed kunnen groeien en die langzaam in de rest van de aarde kunnen zakken.

Yes! De bakken zijn klaar! Nu wachten tot het weer het toelaat om dingen te gaan planten. Dus kunnen we gaan plannen wat er in de bakken gaat komen. Ik ga niet binnenshuis voorzaaien, met een kat in huis eindigt dat met allerlei potjes en diens inhoud op de grond. In maart konden de eerste dingen gezaaid worden, het zou nog flink warm worden, dus ik heb ‘s avonds in het donker gezaaid. Dat was nog lastiger dan ik dacht, maar uiteindelijk is het gelukt.

Het plan voor de tuin

Hierboven staat het plan van de moestuinbakken zoals ze nu gezaaid zijn. Van boven naar beneden en van links naar rechts:
Bosaardbei;
Zomerwortels, uien, pastinaak;
Bieslook en sla (bieslook in rijtjes naast de sla);
Lente-ui, knoflook, spinazie;
Peterselie, Basilicum, Paprika;
Rozemarijn, goudsbloem, cherrytomaten;

Aardbei;
Komkommerkruid, Thijm, Afrikaantjes;
Oregano, Dille, Salie;
Citroenmelisse, Koriander, Kamille;
Aardappels

Ik had niet zo veel aardappels verwacht, maar ik had een zakje pootaardappels gehaald en die begonnen in de kast al uit te lopen, dus ik moest ze wel planten. In de rest van de tuin heb ik de rest van de aardappels geplant, we zien wel wat daar mee gebeurt.

De kleuren in het plan laat zien welke planten goed naast elkaar kunnen staan, hiermee ben ik best een tijdje aan het puzzelen geweest om de juiste planten naast elkaar te krijgen zodat alles het beste kan groeien en het ongedierte weg blijft.

Eind maart, de eerste zaadjes zijn geplant
Eind maart: De eerste zaadjes zijn geplant. Sommige plantlabels zijn leeg, die zijn om de afscheidingen van de vierkanten aan te geven.

Het is nu begin mei, alles is geplant, en de lege borders zijn ook gevuld met wat planten en zaadjes, om bijen en vlinders in de tuin te krijgen. Hierover praat ik verder in komende blog posts. Ook zal ik verder uitweiden over de software die ik gebruik om de tuin te plannen, mijn filosofie achter het tuinieren en updates over hoe alles bloeit en groeit.

Zo, de tuin is klaar, voor nu. Een zelf gebrouwen biertje gaat er wel in! Lees meer over mijn bier op Stagebrew.nl.


Deel dit artikel

Geef een reactie