Moestuin update: begin mei

Deel dit artikel

Na een warme week in maart en halverwege april is het maar matig weer geweest. Vooral veel bewolking, koud (tussen de 12 en 15 graden) en minder regen dan normaal. De planten schieten niet zo uit de grond als ik gehoopt had, maar ik moet geduld hebben.

Eerste oogst

Planten die wel hebben kunnen genieten van het weer zijn de bladgroenten, de sla, spinazie maar ook de aardappels doen het super goed! Nu ben ik zelf niet echt een groot fan van sla, maar de hamburger (van Beyond Meat) met zelf gekweekte sla erop smaakte erg lekker! De spinazie wokken we of mixen we met spinazie uit de supermarkt omdat we niet genoeg kunnen oogsten voor een hele maaltijd. Dat hoeft ook niet, dit is het eerste jaar dat we de moestuin hebben, dus het is vooral experimenteren, leren en af en toe proeven.

Spinazie en botersla
Spinazie en botersla

Hierboven zie je de oogst van een paar dagen geleden, links spinazie, rechts botersla. Het is niet veel, maar een begin is er.

Bijen

Er zijn verrassend veel bijen in de tuin! We hebben twee Weigela Florida’s staan, waar de hele dag bijen en hommels in zitten. Dit is precies wat ik wilde in mijn tuin en hoop dat dit de rest van de zomer zo blijft. Het is ook erg interessant om te zien welke verschillende bijen en hommels er zijn. De soorten die ik tot nu toe heb kunnen onderscheiden zijn de akkerhommel, de grote klokjesbij en de tuinhommel.

Vooruitzichten

Waar ik het meest op zit te wachten zijn iets hogere temperaturen en meer zon. Zodra het boven de 18 graden is verwacht ik dat vooral de kruiden gaan groeien als een gek. Ook hoop ik dat de bloemen van verschillende zaadpakketjes gaan bloeien zodat de bijen en vlinders een plek hebben waar een overvloed aan voedsel is.

Als de spinazie ‘klaar’ is zal ik daar waarschijnlijk winterwortelen in gaan planten, zodat die ruim de tijd hebben om tot volwaardige wortels te groeien.


Deel dit artikel

Geef een reactie